Orgonahangverseny a Zene Világnapja alkalmából

Pannonhalmi Főapátság Szent Márton-bazilika

2023.09.29 19:00

„A zene a káoszból rendet teremt; a ritmus a széttartót egységbe fogja; a melódia a megszakítottat folytonossá varázsolja; a harmónia az össze nem illőket összeegyezteti.” Yehudi Menuhin
1975-ben az UNESCO október 1-jét A zene világnapjává nyilvánította Yehudi Menuhin, a világhírű hegedűművész és karmester kezdeményezésére. Ezen a napon világszerte koncertek és spontán utcai előadások világítanak rá a muzsika ezerféle színére, és azok megismerése közelebb viszi az embereket egymáshoz. Pannonhalma ebben az évben is egy orgonakoncerttel csatlakozik Zene Világnapja rendezvényeihez.

Jegyvásárlás:

1500 Ft3000 Ft/db

Műsor:

J. S. BACH: Esz-dúr prelúdium BVW 552
J. S. BACH: Wachet auf, ruft uns die Stimme BWV 645
J. S. BACH: Esz-dúr fúga BVW 552
J. S. BACH: Nun komm der heiden Heiland BWV 659
J. S. BACH: Esz-dúr triószonáta BWV 525
LISZT Ferenc: Hosannah
LISZT Ferenc: Ave Maria (Arcadelt)
LISZT Ferenc: B-A-C-H prelúdium és fúga
KIRÁLY Csaba: Improvizáció

Király Csaba orgonaművészi diplomáját 1989-ben, a zongoraművészit 1990-ben szerezte meg a Liszt Ferenc Zeneakadémián. Tanulóéveitől 1997-ig hét hazai és két nemzetközi zongoraversenyen nyert első díjat. Zongora- és orgonaművészként koncertezik, hangversenyeinek száma mára már meghaladja a másfélezret. Számtalan magyarországi szólóestje mellett mintegy harminc neves zenekarral és karmesterrel lépett fel. Magyarországi koncertjein túl sikerrel szerepelt Európa szinte valamennyi országában: az Egyesült Államokban, Kanadában, Japánban, Dél-Koreában, Kínában, Egyiptomban, Indiában. Önálló hangversenyei mellett számos koncertsorozatot adott a nagy klasszikus zongoraszerzők életművéből, valamint több alkalommal előadta Liszt és Bach összes orgonaművét. 2004-2005-ben tizenöt orgonakoncertből álló jótékonysági hangversenysorozatát a pécsi Szent Péter és Pál Székesegyház orgonájának felújítására ajánlotta fel. Király Csaba mindkét hangszeren improvizál. Többnyire orgonaátiratokat készít nagy szimfonikus, oratorikus művekből. Orgonaátirat-repertoárját két teljes szimfónia, hat szimfónia-tétel, egy-egy szimfonikus költemény, nyitány, zenekari szvit és színpadi kísérőzene, továbbá négy versenymű, két oratórium, két mise és számos zongoraetűd teszik ki, illetve különböző operarészletekből készített zongoraátiratokat, parafrázisokat. 2003-ban művészeti tevékenységéért Liszt Ferenc-díjjal tüntették ki. 2005-ben a Magyar Liszt Ferenc Társaság főtitkára lett, majd 2013-tól a Társaság elnökévé választották. Néhány évig a Zeneakadémia zongoratanára volt. Számos nemzetközi zongora- és orgonakurzust tartott Magyarországon és külföldön egyaránt. A dél-koreai Taegu-Hyosung Egyetem orgona tanszakának vendégprofesszora is volt. 2002 óta tanít a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Kar Zeneművészeti Intézetében. 2004. és 2007. között az Intézet igazgatója volt, majd 2009-ben habilitált egyetemi docensi, 2018-ban pedig egyetemi tanári címet kapott. Jelenleg zongora és orgonatanárként tanít a PTE Művészeti Karán, valamint témavezető törzstag a Művészeti Kar Doktori Iskolájában. 2014. és 2017. között – tanári hivatása mellett – a budapesti Bartók Béla Emlékház igazgatói tisztségét is betöltötte. Művészeti tevékenységéért 2022. szeptember 2-án elnyerte szülővárosa, Komló díszpolgári címét.

TOVÁBBI INFORMÁCIÓ:

1500 Ft3000 Ft/db

hu_HUHU
0
    0
    Kosár
    Az Ön kosara üresVissza a webshopba
      Szállítási díj számítása