Karácsonyi Orgonahangverseny

Pannonhalmi Főapátság, Szent Márton-bazilika

2022.12.26. 13:30 és 15:30

Ünnepi dallamok töltik meg december 26-án a Szent Márton-bazilikát. A hagyományos Karácsonyi Orgonahangverseny előadója ebben az évben Kiss Zoltán, a Nyíregyházi Evangélikus Nagytemplom orgonaművésze. A lélekemelő koncertet idén is két időpontban tartjuk meg karácsony második napján.

Jegyvásárlás:

1500 Ft3000 Ft/db

Fellépő:

Kiss Zoltán református lelkészcsaládba született a partiumi Érszentkirályon (Románia). Gyermekkorától kezdve mély hatással volt rá a zene élménye. Szülei tízéves korában zongorával ajándékozták meg, ami által közelebb kerülhetett a zene világához. Ma is hálával gondol első zongoratanáraira Nagykárolyban, akik nagy szakértelemmel és széles látókörű műveltséggel rendelkeztek. Bár kora gyermekkorától orgonista szeretett volna lenni, felsőfokú tanulmányait a korszakban uralkodó egyházellenes szemlélet és nyomás hatására műszaki területen kezdte a Temesvári Műszaki Egyetemen, ahol gépészmérnöki diplomát szerzett 1989-ben. Orgonatanulmányokat előbb Temesváron, majd a rendszerváltás után Miskolcon, Debrecenben és Budapesten végzett. Tanárai közül Virágh Endre, Mátyus Gabriella, N. Molnár Viola és Karasszon Dezső voltak rá a legnagyobb hatással. Orgonaművész-tanári diplomáját a budapesti zeneakadémián szerezte Ruppert István tanítványaként. Az orgonaszak mellett párhuzamosan a Zeneakadémia egyházzene szakát is elvégezte, ahol Dobszay László és Szendrei Janka voltak tanárai. Orgona mesterkurzusokon Németországban, Romániában és Magyarországon vett részt. 2013-tól 2015-ig a Debreceni Egyetem neveléstudományi doktori képzésének hallgatója volt. Jelenleg Nyíregyházán a Vikár Sándor Zeneiskola orgona és zongoratanára valamint az Evangélikus Nagytemplom orgonistája. Kiss Zoltán boldog családi életet él zenész feleségével Kissné Dr. Mogyorósi Pálmával és két gyermekükkel, Benedekkel és Annával, akik számára a zene már természetes lételem.

Műsor:

Koloss István (1932-2010): Karácsonyi csokor-Régi dallamaink új köntösben

Heinrich Scheidemann (1595-1663): Vom Himmel hoch da komm ich her-variációk

Johann Sebastian Bach (1685-1750): C-dúr preludium és fúga BWV 547-Bach korának nagy újítója és összegzője volt. Ebben a fúgában szinte mindent kipróbált, amit e műfajban lehetséges.

César Franck (1822-1890): Pastorale

Liszt Ferenc (1811-1886): Karácsony-Liszt a 19. századi egyházzene megújítója.

 

A műsorváltoztatás jogát fenntartjuk.

TOVÁBBI INFORMÁCIÓ:

Kérjük, ügyeljen rá, hogy kosarába az Önnek megfelelő időpontra vonatkozó jegy kerüljön!

1500 Ft3000 Ft/db

hu_HUHU
0
    0
    Kosár
    Az Ön kosara üresVissza a webshopba
      Szállítási díj számítása