Gyógynövényes három nap

Pannonhalmi Főapátság Gyógynövénykert

2022. augusztus 13-15.

Gyógynövényáldás és gyógynövénykerti vezetés Hortobágyi T. Cirill főapáttal, teremtésvédelmi séta Gérecz Imre alperjel atyával, csokoládé és szőlőmagolaj kóstoló, gyógynövénygyűjtés és koszorú készítés. Nagyboldogasszony ünnepéhez kapcsolódóan, augusztus 13-15. között, három napig minden a gyógynövényekről szól a Pannonhalmi Főapátság gyógynövénykertjében. Jöjjenek el és ismerkedjenek meg a szerzetesi gyógyászati és gyógynövényes hagyományokkal, szippantsanak bele évezredes illatokba Magyarország egyetlen illatmúzeumában.

Augusztus 15-e, Nagyboldogasszony napja. A gyógynövényáldás pedig a népi hagyomány szerint ehhez a naphoz, azaz Mária mennybemenetelének öröméhez kötődik, mert eleink benne látták a teremtés helyreállítását. Az ősi rítus 2022-ben is tovább él a Pannonhalmi Főapátságban.

Augusztus 13-án, szombaton Cirill főapát úr a több mint háromszáz évvel ezelőtt lejegyzett szavakkal kéri Isten áldását a gyógynövényekre és az azokból készült termékekre. Az áldáson bárki az Úr színe elé helyezheti terményeit. Az üres kézzel érkezők pedig, ha kedvük tartja, az áldás előtt, meghatározott időpontokban induló ingyenes vezetéseken – külön gyűjtőtasak megvásárlásával – maguk is szüretelhetnek a gyógynövénykert kincseiből.

A Gyógynövénynapokon nem csak tárlatvezetőinkkel fedezhetik fel a gyógynövénykertet, hanem Cirill főapát úr a Sankt Galleni parcelláktól az Illatmúzeumig a szerzetesi gyógynövényes hagyományokba vezeti be Önöket, míg Imre alperjel atyával a teremtésvédelmi sétán beszélgethetnek egy-egy alkalmon. A túráktól megfáradt Vendégeinket mindhárom nap csokoládé és szőlőmagolaj kostolókkal, gyógynövénykoszorú készítéssel várjuk és a kisvonat, a Dottó is szolgálatba áll.

Augusztus 15-én egy bensőséges szentmisén vehetnek részt a szerzetesközösséggel 10 órától. A Boldogasszony-kápolna kapui ugyanis csak különleges alkalmakon tárulnak fel Vendégeink előtt, amilyen a hétfői Nagyboldogasszony ünnep is.  Délután pedig itt nyílik meg a „Mária, újul világ nevedben” időszaki kiállításunk.

TOVÁBBI INFORMÁCIÓ:

Részletes program és árak az alábbi linken:

hu_HUHungarian
0
    0
    Kosár
    Az Ön kosara üresVissza a webshopba
      Szállítási díj számítása