Gasztronómia

A bencés szerzetesrend fontos alapértéke a vendégszeretet. A Regula a következőként szól erről:

„Minden érkező vagy távozó vendéget teljes alázatossággal köszöntsenek.”

Ennek szellemiségében hozták létre a Főapátsághoz tartozó Pausa cukrászdát. A vendéglátóegység az ideérkezők felé hivatott képviselni a bencés értékrendet, mindez pedig megmutatkozik a letisztult építészeti megoldásokban és a minőségi, különleges süteményekben is.

Viator Rendezvényközpont

Kérjük, rendezvény vagy konferencia igényével kapcsolatban írjon nekünk az event@osb.hu email címre!

Pausa Apátsági Kávéház

2014 nyarán a Viator Apátsági Étterem égisze alatt kezdte meg működését a Pausa Apátsági Kávéház, amely az éttereméhez hasonló alapelvek mentén cukrászdai és kávéházi kultúrát kíván építeni Pannonhalmán és tágabb környezetében. A Pausa Apátsági Kávéház a csodálatos „fordított panorámája” miatt is különleges, hiszen az udvarról a főapátság épületét és a monostornak otthont adó Szent Márton-dombot láthatják a vendégek.

A cukrászatban igazi műhelymunka folyik, a desszertkínálatot a szezonalitás mellett a Főapátság gyógynövénykertjében megtermő fűszerek alakítják. A kezdetektől érvényesített francia vonal mellett fontos a hagyományosan magyar ízek megmutatása is, ezen alapelvek mentén készíti el Puska Renáta cukrász chef és csapata az olyan különlegességeket, mint a Levendulás Mille Feuille vagy a Pausa szelet.

Cukrászdánk természetes alapanyagokból készített minőségi süteményekkel, kávéval, teával és bencés vendégszeretettel várja a
pannonhalmi kirándulás során rövid pihenőt tartó utazókat és mindazokat, akiknek szívügyük a minőségi gasztronómia. Nevéhez hűen a Pausa egy kis szünetet biztosít a vendégeinek, akik az UNESCO világörökségi helyszín ölelésében tapasztalhatják meg ízekben és látványban egyaránt az ezeréves múlt és a jelen találkozását.

Az udvar békéjét és páratlan kilátását a nyáron sokszor felváltják a zenei és gasztronómiai programok, a színes kulturális élet pedig a jövőben is állandó vendége marad a Pausa cukrászdának.

Omnibus Bistro

A Pannonhalmára érkező kirándulók számára kínál
gyors étkezési lehetőséget az önkiszolgáló működésű Omnibus Bistro, amely a Viator étterem földszintjén található. A bisztró streetfood jellegű ételekkel és szezonális kínálattal várja vendégeit. Tavasztól akár a napsütötte teraszon is elfogyaszthatjuk frissen készült ebédünket, amely tökéletes megállóként szolgál pannonhalmi kirándulásunk során.

Teaház és Ajándékbolt

A Főapátság gyógynövénykertjének ölelésében található Teaház és Ajándékbolt kávéval, teával, apátsági termékek széles választékával és nyaranta kézműves fagylalttal várja a betérőket. A Teaház kis pihenésre ad lehetőséget arborétumi vagy gyógynövénykerti sétánk alatt, miközben olyan hely- ben készített különlegességek közül válogathatunk, mint a levendulás szappan, a pannonhalmi apátsági sörök vagy az apátsági pincészet borai.

Várköri Kávézó

A monostort körülvevő sétányon nem csupán a
Főapátságot tudjuk körbejárni, hanem akár meg is pihenhetünk egy csésze kávé vagy más üdítő italok
mellett. A monostori látogatás végpontjánál
található kávézó kiváló választás akkor, ha kirándulása folytatása előtt szívesen megpihenne egy kávé vagy más frissítő mellett.

Pannonhalmi Főapátság pincészetének kóstolóterasza

A főapátsági pincészet szemrevaló épületegyüttesének kialakításával azonos időben környezetének rendezése is megtörtént. Ennek során épült ki egy díszkővel rakott terület, amely elsősorban a szüreti időszakban folyó préselésből származó törköly ideiglenes tárolására szolgált. 2005 májusában e tér szomszédságában nyílt meg az a kóstolóterasz, ahonnan a monostori levendulaültetvények és a keleti irányba nyúló táj csodálatos képe tárul a finom borok társaságát élvező vendégek elé.

E kedvező időjárási körülmények esetén május elejétől szeptember végéig üzemelő szabadtéri kóstolóteraszunk a kellemes időtöltés és kötetlen borozgatás lehetőségén túl kiváló helyszínként szolgál zártkörű családi, baráti vagy céges társaságok összejöveteleihez, polgári esküvők és egyéb szertartások, illetve hasonló alkalmi rendezvények és ünnepek megtartásához egyaránt.