PROGRAMAJÁNLÓ

ÁLLANDÓ PROGRAMJAINK

Egyéni látogatóknak

Csoportos látogatóknak

Látogatási rend

Belépőjegyek

Időszaki kiállítások

Illatmúzeum látogatás

Múzeumpedagógia

Napközi imaóra

Arborétum és Gyógynövénykert

Boldog Mór kilátó

Lombkorona Tanösvény

külső-belső közösségi terek

MONOSTORLÁTOGATÁS

EGYÉNI LÁTOGATÓKNAK

Az apátság egyéni vendégeink számára önállóan, audioguide-dal,
és naponta két alkalommal tárlatvezetéssel is látogatható.

Külföldi vendégek számára az audioguide-os túra keretében angol, német, francia, olasz, orosz, szlovák, lengyel, japán, holland, kínai és spanyol nyelvű kalauzolás választható. 

Az apátsági látogatásra érkező angol és német nyelvű csoportok tárlatvezetését a TriCollis Foglalási Központ helyi tárlatvezetői végzik angol és német nyelven. Előzetes egyeztetés után azonban a csoporttal érkező idegenvezetők is jogosultak a helyi tárlatvezetés tolmácsolására.


CSALÁDI CSOMAGOK

Monostorlátogatás

Töltés...

Tárlatvezetés

hétfő

zárva

kedd-vasárnap11.00 és 14.00 órakor

CSOPORTOS LÁTOGATÓKNAK

A Főapátság előzetes bejelentkezéssel szeretettel lát szervezett csoportokat, akik az apátsági tárlatvezetés mellett többek közül alábbi programjaink közül választhatnak:

 • Pincészeti látogatás
 • Arborétum – és gyógynövénykerti látogatás
 • Múzeumpedagógia programok
 • Illatmúzeum látogatás
 • Bencés termékek kóstolója

Érdeklődéshez / ajánlatkéréshez, kérjük töltsék ki az alábbi mezőket!

Választott program(ok) (több is megjelölhető!):

KULTÚRA,
HAGYOMÁNY, LELKISÉG

IDŐSZAKI KIÁLLÍTÁSOK

Vendégeink minden évben márciustól novemberig az apátsági tárlatvezetés lezárásaként az
aktuális időszaki kiállítást tekinthetik meg a könyvtárépület földszintjén,
a Főmonostori Kiállítótérben.

2024. április 27. – 2024. november 11.

Uros apát és műve

Bazilika800 emlékév időszaki kiállítása

Helyszín: Főmonostori Kiállítótér

A magyar középkor egyik legépebb állapotban megőrzött építészeti emléke a pannonhalmi bencés apátság harmadik temploma, amelynek építését Uros apát (1207—1242) kezdeményezte a monostor általános megújításának részeként. A kerengőből és a hozzá csatlakozó konventuális építményekből, amelyek szintén újjáépültek számos értékelhető töredék maradt fenn. A templom keleti szentélye, alatta a kriptával, a hajó pilléréi és boltozatai valamint déli és részben északi kapuja ma is látható középkori művek, ezek a használatban levő templom meghatározó részei. Az épület művészettörténeti jelentőséget az 1996-os ezredévi jubileumi kiállítás tárta fel.

A szerzetesi templom felszentelésének 800. évfordulójára rendezett tárlat nem az építészeti emlékeket állítja a figyelem középpontjába, hanem az építtető személyét, működését, döntéseit, munkásságának eredményeit tekinti át történeti dokumentumok és természetesen tárgyi emlékek alapján.
Uros apát és műve időszaki kiállítás bemutatja e rendkívüli személyiségnek, az Árpád-kor legismertebb magyar főpapjának életútját, szervező tevékenységét, utazásait, itineráriumának ismert állomáshelyeit.

Kurátorok: Takács Imre művészettörténész és Szovák Kornél történész

ILLATMÚZEUM LÁTOGATÁS

A kert, mint hely, a gyógynövények, mint a teremtett világ gazdagságának képmásai, a készítmények, mint a test és lélek gyógyírjai, mind-mind az ember javát, hasznát szolgálják. Isten azért teremtette őket, hogy öröm, boldogság és remény kísérje az ember életét.

2021-ben Pannonhalmán megnyitotta kapuit Magyarország első illatmúzeuma. A múzeumban interaktív módon ismerkedhetünk meg a Főapátság gyógynövénykertjében tradicionálisan termesztett öt növény (francia levendula, orvosi zsálya, citromfű, kakukkfű, borsmenta) botanikai és termesztési tulajdonságaival, felhasználhatóságával. A tárlaton emellett bemutatásra kerül hét olyan illat is (például tömjén, pézsma vagy rózsa) melyet évezredek óta, a világ különböző tájain használnak parfümkészítés céljából. Gyógynövénykertünkben a látogatók a tárlatvezetés során alaposan megismerhetik a növények termesztési technológiájától indulva, az illóolaj lepárlásán keresztül a késztermék gyártását is.

A Illatmúzeum előzetes bejelentkezéssel 10 fő feletti csoportok számára látogatható.

Illatmúzeum látogatás

Töltés...

Tárlatvezetés

Az Illatmúzeum előzetes bejelentkezéssel 10 fő feletti csoportok számára látogatható.

MÚZEUMPEDAGÓGIA

6-14 éves korosztályú gyerekcsoportok számára, különböző témákban vállalunk múzeumpedagógia foglalkozásokat. Célunk, hogy a gyerekek
számára inspiráló és befogadható formában ismertessük meg az itt élő bencés közösség életét, a monostor történetét, és az itt zajló tevékenységeket.

A csoport érdeklődési körének- és életkorának megfelelően a következő programok választhatók:

Ezer év – apátsági vezetés
általános iskolásoknak

 • Az alsós csoportokkal, Szent Mártonról, a monostor
  védőszentjének életéről készült rajzfilmet, felsős
  csoportokkal pedig a monostor életét bemutató filmet
  tekintjük meg.
 • Egy makett segítségével megbeszéljük az apátság
  építéstörténetet, az egyes épületrészek szerzetesközösség
  életében betöltött szerepét
 • Egy félórás séta keretében tárlatvezetőnkkel bejárjuk az
  apátság épületeit

Ajánlott korosztály: 6-14 éves kortól
Ajánlott létszám: kb. 30 fő
Ár: 2200 Ft / fő

Kerti látogatás
csokoládékóstolóval

 • Gyógynövénykerti séta a hagyományosan itt termesz tett gyógynövények bemutatásával


 • Vezetett látogatás az Illatmúzeumban


 • Apátsági csokoládé kóstoló a gyógynövénykerti Teaházban

Ajánlott korosztály: 6-14 éves kortól
Ajánlott létszám: kb. 30 fő
Ár: 2200 Ft / fő

Arborétumi séta
– felfedező füzettel

 • Önálló séta az Arborétumban és a Boldog Mór-kilátóhoz.

 

 • Mindennapi és kevésbé ismert növények mutatkoznak be a program feladatain keresztül.

 

 • A sétához foglalkoztató füzetet biztosítunk, mely segít abban, hogy a gyerekek és a pedagógusok közösen ismerjék meg a Pannonhalmi Főapátság természeti környezetét.

Ajánlott korosztály: 6-14 éves kortól
Ár: 500 Ft / füzet

Rendhagyó történelemóra

Levéltárosaink rendhagyó történelemórát tartanak a következő
témákban:

 • A történelem segédtudományai (oklevéltan, címertan,
  pecséttan)
 • 1000 év egy órában (A Pannonhalmi Főapátság története)
 • A Levéltár kincsei
 • Pannónia szőlőskertje – ezeréves szőlő- és borkultúra
  Pannonhalmán
 • Embermentés Pannonhalmán 1944/1945-ben
 • Hogyan élnek a szerzetesek? A monostor mindennapjai

Ajánlott korosztály: 13 éves kortól
Időtartam: kb. 45 perc
Ár: 2200 Ft / fő

Érdeklődéshez / ajánlatkéréshez, kérjük töltsék ki az alábbi mezőket!

Választott program(ok) (több is megjelölhető!):

IMAÓRA

Szeretettel várjuk monostorunk látogatóit, a turistacsoportokat és a főmonostor vendégeit minden nap 13:00 órakor a közösség napközi imádságára és vasárnaponként 17:00 órakor a vesperásra a Bazilikában. Ebben a negyedórában (vasárnapi vesperás esetében 40 percben) ki-ki a maga módján bekapcsolódhat a szerzetesközösség istendicséretébe: a torony alatt megállva csendes jelenléttel, elcsendesedéssel vagy a padokba beülve az imádság gesztusaival, zsoltározással.

TERMÉSZETI SZÉPSÉGEK

ARBORÉTUM ÉS GYÓGYNÖVÉNYKERT

Az Arborétum története egészen az apátság alapításának idejére vezethető vissza, így ez az első ismert, történelmi magyar kert. A régi korok szerzetesei nagy gonddal termesztették és gyűjtötték a gyógyításhoz szükséges növényeket. 1830-ban már mintegy 80 fa- és cserjefaj volt az apátság arborétumában, amelynek angolkert jellegét az 1840-es években Szeder Fábián alakította ki.

A huszonkét hektáros, a Pannonhalmi Tájvédelmi Körzet részét képező védett területen ma több száz fa- és cserjefaj található, s ezek egy része különleges, az országban csak kevés helyen előforduló faj és fajta.

Teaház és Ajándékbolt

Töltés...

Az arborétum a felüdülés, a kikapcsolódás helye, de rendszeres oktató- és kutatómunka is folyik itt. Az elmúlt évszázadokban az arborétumban és környékén végzett kutatások során mintegy százötven madárfaj jelenlétéről készültek hiteles feljegyzések.

Az Arborétum és Gyógynövénykert belépőjegy váltása nélkül ingyenesen látogatható egész évben. A kert területén kutya vagy egyéb kisállat pórázon sétáltatható.

Családi séta mellé a Szabad ég alatt a monostor körül! című foglalkoztató füzetet ajánljuk.

BOLDOG MÓR-KILÁTÓ

A Sokorói-dombság tölgyfáiból épült többszintes kilátó a Kisalföldi Erdőgazdaság Zrt. üzemelteti a Főapátságot körülölelő parkerdőben. A Főapátság épületegyüttesétől délre eső dombocskán áll a 2012-ben átadott kilátó, amely az egyik első magyar származású főpapról kapta nevét. Az 1000 körül született Boldog Mór a magyar bencés szerzetesek első generációjához tartozott, és ő az első pannonhalmi diák, akit név szerint ismerünk.

A környező fák növekedésével összhangban a kilátóból 20 méteres magasságból láthatjuk a panorámát. Rálátunk a Sokorói-dombság hullámaira, az alattunk elterülő Pannonhalma városára és az azonos nevű medencére, de tiszta időben jól látni a Bakony északi vonulatait is. A tájképi elemek beazonosításához nagy segítséget jelentenek a karzaton elhelyezett fényképes tájékoztató táblák.

LOMBKORONA TANÖSVÉNY

A kilátót az apátsággal egy sétaút köti össze, a kilátó körül pedig tanösvényen tájékozódhatunk Pannonhalma érdekességeiről. Ez a tanösvény 2018 tavaszán igazi látványossággal bővült: a fák lombkoronája fölé kinyúló, közel 80 méter hosszú sétányról élvezhetjük az alattunk elterülő táj szépségét. A fém tartószerkezetű, fával borított sétány az egyik legrégibb keresztény szimbólum, a hal formáját mutatja. A hal farka a feljáró, amely a tanösvényről indul, és a lejáró erre a tanösvényre vezeti vissza a látogatót. A hal fejénél lévő kilátópontról Pannonhalma házaira és a mögötte elterülő dimbes-dombos tájra látunk rá.